- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Р.С Европа: Македонски парадокс: Невработени има, работници нема

Македонски парадокс - Работник
898views

Над 100 илјади луѓе во земјава активно бараат работа, а 60 отсто од компаниите се пожалиле дека не можат да најдат квалификуван кадар и се соочуваат со недостиг на работна сила. Работниците се жалат дека им се нудат лоши улови за работа за мали пари, работодавачи, пак, на необучени работници.

Бараме шанкер, бараме продавач, бараме возач на такси, бараме електроинженер, бараме комерцијалист… На сајтот на Агенцијата за вработување во моментов се објавени огласи за 8.000 слободни работни места во земјава. Дали се бара хигиеничар, инженер или доктор, на поголемиот дел од огласите се нуди минимална плата од 14.500 денари, пишува Р.С Европа.

Advertisement

Целосниот текст прочитајте го тука

Advertisement
Advertisement

Advertisement