- Advertisement -
Uncategorised

САД: Дали 11,000 авио работници ќе влезат во штрајк?

САД: Дали 11,000 авио работници ќе влезат во штрајк? - Работник
488views

Доналд Трамп најави договор за ставање крај на прекинувањето на работата на контролорите на летови кои кратко ги прекинаа летовите во аеродромот Ла Гуардија. Во тоа време, многумина заклучија дека влијанието на работниците врз патувањата направило Белата Куќа да се повлече.

„Мислам дека е многу очигледно на сите авијациски работници дека е тоа што се случи“, рече Сара Нелсон, Претседател на Асоцијацијата на стјуарди. „Исто така има луѓе кои ја ечат таа анализа“.

Сега, другите авио работници го тестираат предлогот.

Овој месец, 11,000 авио кетеринг работници, луѓето кои ја подготвуваат храната која ја консумираат милионите патници на секој лет ќе размислуваат за можноста да влезат во штрајк. Многумина од нив заработуваат минимално, работат во тешки услови со ограничени бенефиции. Но колективно, тие ја имаат моќта да ја сопрат мрежата на авиопревозот.

„Најмалото сопирање на кетеринг услугите може да направи хаос“, рече Лиесл Ореник, трудов историчар на Доминикан Универзитетот во Илиноис кој ги проучува авио работниците. „Ако во авионот нема кетеринг, тоа ќе предизвика да нема ни патници“.