ЕкономијаСвет

САД: Домот на претставници го изгласа Законот за зголемување на минималната плата

САД: Домот на претставници - Работник
59views

Домот на претставници на САД донесе закон во четвртокот за да ја удвојување на  федералната минимална плата на 15 долари на час. Ова ќе го означи првото зголемување на стапката во повеќе од една деценија, а воедно претставува највисок пораст досега.

Вкупно 231 члена гласаа за Законот за зголемување на платите, а 199 беа против. Само тројца републиканци гласаа за законот.

Донесувањето на законот е победа на работниците за брза храна, кои повеќе од пет години вршат притисок за зголемување на минимална плата на 15 долари низ целата земја.

“Барањето за зголемување на минималната плата е одамна. Тоа е она што навистина ни е потребно и она што ние навистина го заслужуваме “, рече Бети Даглас, работник на Мекдоналдс од Сент Луис, Мисури, за Вокс непосредно пред гласањето. Даглас, кој има 61 година, работи 13 години во синџирот на брза храна, заработувајќи минимална заработувачка од 7,25 долари речиси цело време.

Законот за зголемување на платите ќе има огромно влијание врз работничките семејства како што е она на  Даглас. Предлог-законот се очекува да ја зголеми платата за 27 милиони американски работници, со што 1,3 милиони домаќинства ќе бидат извлечени од сиромаштија, според анализата објавена претходно овој месец од страна на конгресните економисти.

Но, зголемувањето на приходот може да дојде со одредена цена. Канцеларијата за буџет на Конгресот вели дека би можела да предизвика 1,3 милиони загуби на работни места за ниско платените работници како Даглас. Најновите академски истражувања укажуваат на тоа дека е малку веројатно и ќе доведе до губење на работни места.

Поминувањето на законот следува неколку месеци после дебата меѓу умерените и прогресивни демократи во Домот за тоа колку треба да се зголеми минималната плата. На крајот, за да ги смират умерените пратеници, прогресивните демократи го изменија законот на минималната плата од 15 долари во текот на седум години наместо шест.

Но, Законот за зголемување на платата прави многу повеќе од зголемување на платите. Таа ќе ги врзува идните промени на минималната плата на промените во платите од средната класа и ќе оди далеку во зголемување на платите за неплатените работници во време кога работодавачите одбиваат да го сторат тоа сами.

На крајот на краиштата, шансите за донесување минимална плата од 15 долари во Сенатот под контрола на ГП се слаби. Сепак, преминувањето на законот во Домот е голем чекор напред за семејствата со ниски приходи.