МагазинНаука

САД не сакаат да бидат ограничени во развојот на вакцината од страна на „корумпираните“ СЗО

САД не сакаат да бидат ограничени во развојот на вакцината од страна на „корумпираните“ СЗО - Работник
45views

Белата куќа се спротивстави на загриженоста изразена од Светската здравствена организација, откако еден американски лекар рече дека вакцината против коронавирус може да добие дозвола пред да помине низ целиот процес на клинички испитувања.
„Соединетите држави ќе продолжат да ги ангажираат нашите меѓународни партнери за да обезбедат победа над вирусот, но нема да бидеме ограничени на мултилатерални организации погодени од корумпираните СЗО и Кина“, рече портпаролот на Белата куќа Џуд Дир.

Дир рече дека претседателот нема да штеди на трошоците за да осигури дека секоја нова вакцина против коронавирус ги исполнува стандардите на Управата за храна и лекови на САД во однос на нејзината безбедност и ефикасност, објави Ројтерс.