- Advertisement -
ПравдаСветСиндикат

Самитот во Мадрид не донесе силни чекори за справвуање со климатските промени

Самитот во Мадрид - Работник
171views

Климатскиот самит во Мадрид (COP25) постигна слаб компромис само по два додатни денови на разговори за намалувањето на гасовите на стаклената градина, објави Меѓународната Конфедерација на синдикати – ИТУК.

Сега надежта за опстанок лежи во амбицијата на Владите преку подобрените национално определени придонеси (НДЦ) за намалување на емисиите на јаглерод. Плановите на НДЦ треба да бидат на маса до крајот на 2020 година за COP26 во Глазгов. Само мерките за транзиција мора да бидат во центарот на овие планови, наведуваат од ИТУК.

Беше одобрен Акционен план за родови и план за работа на мерки за одговор, кој ќе оди на одреден начин за решавање на праведна транзиција и создавање на пристојна работа и квалитетни работни места, истакнуваат од ИТУК.

Резултатот беше далеку од она што е потребно, а големите играчи не ги исполнија очекувањата. Малите островски држави, Европа, Африка и државите од Латинска Америка се повлекоа за да го постигнат најдобриот можен исход со оглед на предизвиците, но земјите како Австралија, Кина, Саудиска Арабија и Соединетите Американски Држави продолжуваат да ја блокираат виталната амбиција.

„Имаме само десет години да ја стабилизираме планетата. Работниците и нивните синдикати се на првите редови на опасност во однос на климатските промени; Потребни се НДЦ со планови за праведна транзиција и социјален дијалог. Климатските политики кои се фер, праведни и ефективни и засновани врз принципите на праведна транзиција се единствениот начин да се обезбеди одржлива и сигурна иднина за сите работници и нивните заедници. Без потребните финансии за земјите во развој, ја ставаме во опасност социјалната кохезија и глобалната ера на гнев ќе продолжи “, рече Шаран Бароу, Генерален Секретар на ИТУК.

Главната точка за дискусија за COP25 во врска со член 6 од Парискиот договор за механизми на пазарот и непазарните изложува најголеми линиски грешки меѓу сите страни – влади, граѓанско општество и синдикатитите. Не е постигнат договор.

„Владите треба да се фокусираат на намалување на емисиите од стаклена градина наместо да го преместуваат проблемот со нивно тргување. Во принцип, а особено на пазарните механизми, човековите права, социјалните и заштитите на животната средина беа апсолутно недоволни. Цената на јаглеродот е важна, но неутрализираните делови што имаат негативно влијание врз луѓето, нивната земја или планетата не можат да бидат прифатени. Со посветување на приходите генерирани преку тргување со емисии во проекти за адаптација, земјите во развој ризикуваат да бидат вовлечени во опасен процес што ќе влијае на нивната земја. COP26 во Глазгов не може да биде повторување на дискусиите на COP25 во Мадрид “, рече Шаран Бароу.

Постигнат е мал напредок во однос на основното прашање за финансии. Додека претходната комуникација ја препозна потребата за засилено дејствување и поддршка за „Загубата и штетата“, што несразмерно ги погодува земјите во развој, не беше постигнат значителен напредок во справувањето со штетите предизвикани од климатските вонредни состојби.

Advertisement