ЕкономијаСвет

Светот оди во најдлабока рецесија: Што не чека во 2021 година?

63views

Пандемијата на Ковид 19 ја разби глобалната економија.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) очекува глобалниот бруто домашен производ (БДП) да падне за 4,9 проценти оваа година, Светската банка (СБ) предвидува пад од 5,2 проценти, а Организацијата за економска соработка и развој (ОЕЦД) проценува дека падот ќе биде 6 проценти.

Руската пресметковна комора во прогнозата на светскиот БДП за 2020-2021 година наведува дека до крајот на оваа година, рецесијата во глобалната економија ќе биде најдлабока во последните 80 години, пишува Спутник.

Во извештајот на Сметководната комора се наведува дека изгледите за глобалната економија се уште се неизвесни заради континуираната состојба со Ковид 19. Во вториот квартал, финансиските институции започнаа да ги влошуваат своите прогнози не само за 2020 година, туку и за следната.

Интернационален монетарен фонд

Поминаа само неколку месеци од почетокот на пандемијата, а Меѓународниот монетарен фонд веќе предвидува пад на глобалниот БДП за 4,9 проценти во 2020 година, во претходната прогноза, таа бројка беше три проценти. Во последната криза во 2009 година, која го зафати целиот свет, падот беше 2,1 процент.

Прогнозите на ММФ за следната година исто така не се оптимистички. Тие предвидуваат раст на БДП од 5,4 проценти. Така, на крајот на 2021 година, глобалниот БДП ќе биде за 6,5 проценти понизок отколку што се очекуваше во јануари. Двете прогнози не подразбираат ограничувања од големи размери, поради вториот бран на Ковид 19. Многу земји веќе се враќаат во карантин: воведена е вонредна состојба во Чешка, Шпанија, Велика Британија и Германија.

Светска банка

Светска банка неодамна ја подобри прогнозата за цената на нафтата за следната година, од 38 на 44 долари за барел. Светска банка очекува дека во 2021 година, економската активност во светот ќе се врати на нивото пред пандемијата.

Светската банка, како и ММФ, ја ажурираше својата официјална прогноза за светската економија за следната година во текот на летото. Според нив, глобалниот БДП се очекува да порасне за 4,2 проценти (откако падна за 5,2 проценти во 2020 година). Интересно е што во претходната прогноза Светска банка соопшти дека растот е преполовен за 2,6 проценти.

Главниот економист на Светска банка Кармен Рајнхарт и дава на светската економија пет години да се опорави од пандемиската криза: „Брз скок е можен поради сите рестриктивни мерки поврзани со карантин, но можно е целосно закрепнување во рок од пет години“, пренесува Ројтерс.

Светска банка очекува зголемување на сиромаштијата заради пандемијата. „До 60 милиони луѓе ќе бидат сиромашни, што ќе ги поништи напорите за борба против сиромаштијата во последните три години. „Семејствата изгубија свои блиски, милиони работни места се изгубени, здравствените системи се под огромен притисок“, рече претседателот на Светска банка Дејвид Малпас.

Рејтинг агенцијата Фич

Меѓународната агенција за рејтинг „Фич“ признава дека економскиот раст следната година ќе го компензира падот на оваа година. Глобалниот БДП ќе порасне за 5,2 проценти.

Русија и Соединетите држави нема да ги надминат последиците од кризата до крајот на 2021 година. По ова прашање, само Кина има среќа, бидејќи во 2021 година, стапката на раст на кинеската економија ќе се зголеми за 7,7 проценти.

Во Соединетите држави, БДП ќе порасне за 4 проценти (откако падна за 4,6 проценти оваа година), во Русија, економијата ќе порасне за 3,6 проценти (откако падна за 4,9 проценти оваа година).

Организација на економска соработка и развој

„Светската економија ќе изгуби седум трилиони долари до крајот на следната година поради пандемијата “, изјави главниот економист на ОЕЦД Лоренс Бун за„ Ехос “.

Организацијата за економска соработка и развој предвидува раст на глобалниот БДП од 5,2 проценти во 2021 година, но во отсуство на втор бран на Ковид 19. Ако земјите продолжат да воведуваат ограничувања, светската економија ќе порасне за само 2,8 проценти.

Извор: Банкометар