ЕкономијаСвет

Светската економија паѓа, ама бројот на супербогати расте!

Економијата - Работник
130views

Над 31.000 луѓе се приклучија кон елитата на ултрабогатите во светот, откако милионерите лани уживаа во придобивките од порастот на глобалните берзи и зголемувањето на цените на недвижностите. Бројот на лица со ултрависока нето-вредност, односно оние со богатство од над 30 милиони долари, лани се зголемил за шест отсто и достигнал 513.244 лица, според извештајот на консултантската куќа за недвижнини „Најт Френк“.

Тоа значи дека во светот има повеќе ултрабогати луѓе отколку од населенијата на Исланд, Малта или на Белизе. Се очекува бројот на супербогати да се зголеми за дополнителни 27 отсто на 650.000 до 2024 година, според извештајот, бидејќи огромни богатства се создаваат во Индија, Египет, Виетнам, Кина и Индонезија.
Истовремено се зголемил и бројот на лица со малку поскромни богатства. Сега има 50 милиони лица со богатства од милион долари, што е зголемување од 46,9 милиони лица во 2019 година. Тоа е повеќе од населението на Шпанија. „Најт Френк“ во својот годишен извештај за богатство рече дека иако 2019 година била „бурна година“ за многу инвеститори и пензиски фондови, најбогатите пријавиле добра година за нивните лични богатства.

– Од економски аспект, 2019-та беше бурна година, при што Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја намали својата прогноза за пораст на глобалниот бруто-домашен производ (БДП) од 3,5 отсто во јануари 2019 година на само 2,9 отсто во јануари 2020 година, што претставува најниско ниво за десет години – се вели во извештајот.
Сепак, светската популација на супербогати се зголемила за 6,4 отсто, пишува Банкометар.

Целосниот текст прочитајте го тука