- Advertisement -
МакедонијаСиндикат

СВЕТСКА БАНКА: 500 000 СЕ ИССЕЛИЛЕ ОД МАКЕДОНИЈА

СВЕТСКА БАНКА: 500 000 СЕ ИССЕЛИЛЕ ОД МАКЕДОНИЈА-работник
245views

Од Македонија се иселени половина милион граѓани или една четвртина од населението. Од нив две третини се работоспособни, а една третина се високостручни, најголем дел од ИТ секторот. Светските банкари предупредуваат – мора да се преземат чекори за да се спречи одливот на таленти од земјава, бидејќи ќе се доведе под ризик целата економија, пазарот на труд, како и одржливоста на пензискиот и здравствениот фонд.

„Кога ќе го споредиме одливот на таленти од РСМ споредено со земјите од источна европа, 24 земји од Источна европа практично Макеоднија заедно со Ерменија, Молдавија Босна и Херцеговина се земји од каде имаме најмногу одлив на високобразован кадар“-Бојан Шимбов, економист во Светска Банка.

Advertisement

Светска банка го презентираше полугодишниот извештај за Западен Балкан. Ја покачи стапката на економски раст за земјава од 2,9 на 3,1 отсто за годинава, што пак е под оптимистичките прогноза на Владата од 3,5 проценти.

Ни збележува дека јавниот долг и фискалниот дефицит растат поради зголемувањето на платите, пензиите и на субвенциите. А растот на БДП не сме го искористиле за да го намалиме долгот.

Advertisement
Advertisement

Банкарите не пофалија дека стапката на невработеност паднала на историски најниското ниво,но предупредија дека продуктивноста паѓа. Затоа препорачуваат да се внимава со најавеното покачување на минималецот, и со растот на платите во јавниот сектор бидејќи кога тоа е поврзано со намалена продуктивност, може да ја загрози конкурентноста на економијата.

Целиот текст можете да го прочитате тука

 

Advertisement