- Advertisement -
ПравдаСветот на работникот

Светските компании за чоколадо не гарантираат дека ќе го искоренат детскиот труд

Светските компании за чоколадо не гарантираат дека ќе го искоренат детскиот труд-Работник
325views

Светските компании за чоколадо ги преминаа сите рокови да го искоренат трудот на децата од нивните синџири за снабдување со какао во 2005, 2008 и 2010 година. Следната година, како што велат официјалните лица од индустријата, веројатно ќе го преминат и последниот рок. Оттука, шансите дека чоколадото што ќе се купи во САД е производ на детскиот труд.

Околу две третини од снабдувањето со какао во светот доаѓа од Западна Африка каде повеќе од 2 милиони деца се ангажирани во опасна работна сила во регионите каде се одгледува какао.
На прашањето за детскиот труд кон претставниците на некои од најголемите и најпознатите брендови – Херши, Марс и Нестле -одговорија дека не можат да гарантираат дека ниту едно од нивните чоколади ќе се произведува без труд за деца.

Една од причините е што скоро 20 години откако ветија дека ќе го искористат детскиот труд, компаниите со чоколади сè уште не можат да ги идентификуваат фармите од каде потекнува нивното какао, а камоли дали детскиот труд се користел при производство.