ЕкономијаСвет

Светски економски форум: Во светот ќе има помалку работноспособни луѓе, а повеќе пензионери

Светски економски форум - Работник
158views

На глобално ниво, работноспособното население ќе бележи пад за 10% до 2060 година.

Со рапидното стареење на светската популација преку пад на бројот на новороденчиња и зголемен животен век на човекот, намалувањето на работната сила ќе ја забави економијата и ќе предизвика поголеми трошоци во здравството.

Новите глобални промени ќе имаат големо влијание врз идните генерации, предупредуваат демографите. Според предвидувањата до 2050 година ќе живеат околу 10 билиони луѓе на планетата, а бројот на 100 годишните лица ќе се зголеми тројно, пишува Бизнис Регулатива.

Целосниот текст прочитајте го тука