Наука

Северниот пол полека се движи кон Русија, научниците збунети

Северниот пол - Работник
940views

За разлика од географските полови, магнетните полови на Земјата кои се користат за ориентација постојано се менуваат, пренесува Си-Ен-Ен.

Северниот магнетен пол се движи полека од канадскиот Арктик кон Русија од 1831 година, но поместувањето достигна врв во последните неколку години и сега тој магнетен пол се поместува во просек од 54 километри секоја година, пишува порталот Кумановскимуабети.

Целосниот текст прочитајте го тука