ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Сезонски работници се бараат под дрво и под камен

45views

Сезонските работници во угостителството и во хотелиерството, и воопшто во туризмот, како и во земјоделството и во преработката на земјоделските производи, во и надвор од границите на земјава, се меѓу најпогодените во здравствено-економската криза предизвикана од ковид-19. Многу од мерките за сузбивање на вирусот беа насочени кон ограничувања и забрани за движење, групирање и за работа во посочените сектори, токму во периодите што важат за клучни за одредени дејности. Освен тие што туристичката или сезоната на засилени земјоделски активности ја користеа за да остварат некаков приход во земјава, голем број од овие работници што редовно заминуваа на печалба во странство годинава останаа дома, со што дополнително е влошена нивната и така лоша и неизвесна состојба.
– Ова е светска економска криза, а не само македонска. А тоа значи дека ние, во Македонија, ќе трпиме економски удари предизвикани поради негативните економски трендови во целиот свет. Дополнителен ефект од влошувањето на економската ситуација во другите земји е што имаше значително помалку можности за сезонска работа на нашите граѓани во западните земји. Тоа исто така се одрази негативно врз нивниот животен стандард. Има уште еден негативен ефект преку кој лошата економска ситуација во развиените економии се одразува кај нас. Во последните години важен издувен вентил на нашата економија беше иселувањето во странство. Тие наши граѓани во голем процент се вработуваа на прекарни, ризични работни места, кои исто како кај нас сега се на удар од кризата. Па, ако веќе не е почнат тој тренд, наскоро може да се зголеми бројот на луѓе што ќе почнат да се враќаат во нашата земја, бидејќи не можат да си дозволат да бидат невработени во развиените земји – посочува професорот Здравко Савески.

Повеќе на Нова Македонија