- Advertisement -
ЕкономијаНовостиСвет

Секоја втора личност во светот има намален приход!

Секоја втора личност во светот има намален приход! - Работник
123views

Приходите на секоја втора личност во светот се намалија поради коронавирусот. Жителите на земјите со ниски примања се особено силно погодени од загуби на работни места или отпуштања, според анкетата на Галуп. Институтот со седиште во САД проучувал 300.000 луѓе од 117 земји од целиот свет. Половина од вработените заработија помалку поради проблемите на пандемијата од коронавирусот. Тоа е еднакво на 1,6 милијарди погодени ширум светот, рече Галуп. „Овие проценти се движат од 76 проценти во Тајланд до 10 проценти во Швајцарија“, се вели во соопштението на студијата.

Во Боливија, Мјанмар, Кенија, Уганда, Индонезија, Хондурас и Еквадор, повеќе од 70 проценти од испитаниците изјавиле дека добиваат помалку отколку пред глобалната криза. Во Соединетите држави тој број паѓа на 34 проценти. Кризата со Ковид-19 ги ​​погоди работниците ширум светот, особено жените, кои се презаситени во ниско платените сектори како што се продажбата, туризмот и услугите за храна. Студија на „Оксфам“ покажа дека жените ширум светот изгубиле 800 милијарди долари приходи поради пандемијата.

Advertisement

Повеќе од половина од анкетираните изјавиле дека привремено престанале да работат – околу 1,7 милијарди возрасни во светот. Во 57 земји, вклучувајќи ги Индија, Зимбабве, Филипини, Кенија, Бангладеш и Салвадор, повеќе од 65 проценти од испитаниците изјавиле дека привремено престанале да работат.

Помалку погодени се претежно развиените земји со високи примања. Помалку од 1 од 10 во Австрија, Швајцарија и Германија престанаа да работат привремено. Во САД, таа бројка е 39 проценти, покажува студијата. Покрај тоа, секој трет го изгубил своето работно место или приватниот бизнис, што значи повеќе од 1 милијарда луѓе ширум светот. Овие бројки се движат и од 3 проценти во Швајцарија и 13 проценти во САД до повеќе од 60 проценти на Филипините, Кенија и Зимбабве.

Advertisement
Advertisement

Advertisement