- Advertisement -
СветСветот на работникотСиндикат

Секој месец, добиваат 100.000 барања за помош на невработени

Короната лани избркала од работа дури 52.023 лица - Работник
121views

Ханој- Виетнам, месечниот просек во 2019та година беше 60.000-70.000, според официјален претставник од Министерството за труд, инвалидитет и социјални работи.

Тао Банг Хуи, заменик директор на одделот за вработување на министерството, рече дека повеќе од 686.200 лица аплицирале за бенефиции за невработеност во првите седум месеци од 2020 година, што е за 32% повеќе од минатата година, тоа е просек од 100.000 барања месечно, јавува виетнамската агенција ВНА.
Овој оддел предвидува дека бројот на загуби на работни места може да се зголеми за околу 100,000 секој месец, главно во индустрии како што се туризам, сместување и услуги за храна, градежништво, транспорт и преработка.

Advertisement

Се проценува дека пандемијата ќе влијае на околу 70 проценти од сите компании и дека бројот на вработени кои се на принуден одмор или на оние кои имаат помалку работа може да се зголеми од 3,5 до 5 милиони.

Извор: b92.net

Advertisement
Advertisement

Advertisement