- Advertisement -
ПравдаСветСиндикат

Секој четврти работник се вработува на неопределено работнотно време, вели Стоиљковиќ

Секој четврти работник - Работник
280views

Во Србија секој четврти работник се вработува на неопределно работно време, додека останатите се со волонтерски договор или договор на опеределено работно време, изјавил Претседателот на Обединетите грански синдикати „Независност“, Зоран Стоиљковиќ.

Тој истакнал дека основниот проблем на сите синдикати, па и на „Независност“ е да пружат работно – правна, социјална, политичка заштита на сите работно ангажирани луѓе, а не само на вработените.

Advertisement

Лидерот на „Независност“ оценил дека многумина од вработените се во небрана позција, ангажирани се во сивата зона, но и оние кои работат не значи дека обезбедиле пристојна егзистенција.

Во фокусот на вниманието на синдикатот, според Стоиљковиќ е и проблем со доистоинствената работа, а тоа е како што навел, работа која е пристојно платена на време, која е обезбедена, покриена со договори и е безбедна.

Advertisement
Advertisement

Стоиљковиќ навел дека се случува да во Србија кога синдикатите заедно влезат во штрајк, тоа се заврши со формирање на продржавен или директорски синдикат. Рекол дека во тие случаи излегуваат и високи државни функционери со приказната дека штрајкот е политички инсуиниран, а да за тоа немаат ниту еден доказ.

 

Advertisement