ЕкономијаСветСветот на работникот

Секој шести угостител пред банкрот: Кој ќе преживее до пролет?

206views

Новите затварања ги турка германските угостители и хотелиери на работ на истребување. Па дури и пред затворањето, не се зборуваше за закрепнување.

Седум од десет угостители стравуваат за својата егзистенција, секој шести веќе е пред банкрот.

„Три пати гуска, еднаш вегетаријанска“, вика Винченцо Беренџи и го става парчето хартија на кутијата за нарачки. Винченцо е управител на ресторанот Курффац-Вајнструбен во берлинскиот кварт Шарлотенбург. Со колегите, тој подготвува испорака на 130 нарачки.

Но, оваа година, традиционалната гуска за Свети Мартин не беше послужена на празнична чинија, туку во јадења од стиропор. Слично е и со другите специјалитети во куќата:  со школки или сирење и штрудла од круша. Сето ова е спакувано во амбалажа за еднократна употреба и испратено до гладните клиенти.

За да не не заборават гостите…

Пријатната атмосфера исчезна од традиционалниот ресторан во ноември. Масите се преместени и залепени до ѕидовите, столиците потпрени. „И во пролетта, бевме принудени да продаваме храна само за носење два месеци“, вели угостителот. Сега целта е да се одржи објектот за гостите да не го заборават омилениот ресторан.

„Во Берлин има повеќе од 8.000 ресторани, тешко е да се задржат да не те заборават“, се жали Беренџи.

Цената од 29,90 евра за целосно мени со месо од гуска како главно јадење е релативно прифатлива. „Но, сега не станува збор за заработка, туку за одржување и не отпуштање на персонал кој исто така мора некако да преживее“, заклучува Винченцо Беренџи.

Шест вработени со полно работно време, седум на испомош – тие во моментов работат само неколку часа на ден. Сопственикот поднесе барање до локалната канцеларија за вработување да добие субвенции за работа со скратено работно време. Тоа е една од најчестите алатки на државата во борбата против банкротите за време на пандемија. Шеесет проценти од платата на вработен кој работи со скратено работно време се исплаќа од државата.

Тоа е добредојдена помош. И тој вид на помош не се смета за дополнителна помош што претприемачите и компаниите ја добиваат од државата за време на пандемијата.

Државата издвои дополнителни десет милијарди евра за помош при последното затворање во ноември. Помалите претприемачи погодени од новите мерки на тој начин добиваат 75 проценти од заработката што ја заработиле во ноември минатата година. Никој нема да се збогати од тоа, но тоа ќе помогне да се покријат тековните трошоци, како што се изнајмување простор и комунални услуги.

На секој шести угостител се заканува банкрот

Сепак, поднесувањето барање за помош е комплицирано овој пат. Поминува само преку сметководител или адвокат. Многумина сметаат дека постапката е премногу комплицирана. „Прашањето е дали парите воопшто ќе го најдат патот до работникот“, Беренџи се сомнева. Тој е лут на политичарите и се прашува дали одлуките ги носат „еден куп студенти кои не знаат да читаат и пишуваат“.

Притоа, очајно е потребна помош од многумина. Девет месеци по почетокот на пандемијата, многумина ги потрошија парите за „црни денови“. Според сегашното истражување спроведено од професионалното здружение на угостители и хотелиери (Дехога), повеќе од 70 проценти од испитаниците стравуваат за нивната егзистенција. На секој шести му се заканува банкрот.

Уште полоши се хотелите на кои не им е дозволено да примаат гости кои патуваат од туристички причини од почетокот на месецот. “Деведесет проценти од хотелските соби во Берлин се празни. На ова треба да се додадат и загубите како резултат на отсуството на банкети, кои се еден од најголемите извори на приход за хотелиерите во зима. Хотелската индустрија изгуби 75 проценти од профитот од пролетта”, се жали Томас Ленгелдер.

Каде што рестораните и хотелите се празни, страдаат и други индустрии – од таксисти до перални. Трговците се жалат и: нив им е дозволено да останат отворени во ноември, но нема купувачи.

Без вообичаениот Божиќ

Дури и во рестораните, бизнисот се одвиваше лошо дури и пред последното затворање. „Во октомври немавме ниту 40 проценти од прометот од минатата година. Едноставно – ни недостасуваат туристи“, се жали Беренџи. Поради зголемувањето на бројот на новозаразени, тешко е да се има некој што е подготвен да седи со часови во затворен простор. И тоа, сигурен е берлинскиот угостител дека нема да се промени во зимските месеци.

Беренџи исто така немирно размислува за почетокот на декември, до кога траат сегашните мерки за затворање, барем така беше планирано. “Периодот пред Божиќ е главно време за нас угостителите. Но, оваа година сè ќе биде поинаку. Застанат во барот, гледам четири или пет полни маси и размислувам како да ја платам киријата и работниците”, жали Беренџи.

За разлика од берлинскиот Дехож, кој сака по секоја цена хотелите и рестораните повторно да се отворат во декември, тој се залага заклучувањето да се продолжи до декември: „Нека бидат затворени рестораните во декември, и онака никој нема да дојде во секој случај“ угостителот си даде оставка.

Од изјавите на политичарите, може да се заклучи дека мерките, „во една или друга форма“, ќе останат во сила во наредните месеци. Ако рестораните ги отворат вратите, традиционално слабите месеци за угостители, јануари и февруари, сигурно нема да помогнат во закрепнувањето.

Преживувањето до пролет се чини како скоро невозможна мисија.

Извор: b92.net