- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Се враќа ли социјализмот – недела да биде неработен ден и за маркетите и продавниците

Се враќа ли социјализмот - Работник
221views

Се враќа ли социјализмот? Предлог: Недела да биде неработен ден за сите! И за маркетите и продавниците!

Во последно време сè повеќе се размислува за скратување на работната недела, бидејќи се смета дека тоа позитивно влијае врз продуктивноста на работниците и им овозможува да постигнат баланс меѓу работниот и приватниот живот.

Advertisement

Владата планира недела да биде прогласен за неработен ден за сите.

Синдикатите и работодавачите се со различен став околу ова прашање. Првите сметаат дека сабота и недела треба да бидат денови на неделен одмор, а вторите велат дека е нелогично да се ограничува работењето на одредени трговски објекти во недела со оглед на нивната спефицична дејност и оти е најдобро секој трговец сам да одлучи како ќе го организира своето работно време.

Advertisement
Advertisement

Недела неработен за трговците. Вакво законско решение кое некои земји во регионот почнаа да го применуваат, засега е неприфалтиво за македонската економија.  Од организацијата на работодавачи велат дека домашата економија е се уште кревка и со тоа штета ќе се нанесе и на работодавачите и на вработените. Потрошувачката ќе се намали, а тоа може да се одрази и врз платите на работниците.

Во Црна Гора се воведе неработна недела за трговците, а Србија е во процес на одлучување за неработна недела.

Ниту во Германија, Австрија, Полска и Словенија не се работи во недела. Додека пак, Скандинавските земји, излегоа со иницијатива за скратување на работната недела на 4 работни денови. Јапонската влада, пак, одлучи на работниците да им се дозволи пауза за спиење за да бидат попродуктивни.

Извор: Кариера

Advertisement