- Advertisement -
МакедонијаСиндикат

Се намалува бројот на вработени во текстилната индустрија

Неносењето заштитни маски причина - Работник
381views

Од три до пет проценти се намалил бројот на вработените во текстилната индустрија. Дел од помалите конфекции се затвораат. Освен иселувањето една од причините е повлекувањето на странските партнери.

Демотивираноста на младите и стареењето на вработените во оваа индустрија се главните проблеми и според текстилниот кластер. Од оваа гранка бараат сериозна Стратегија за развој на текстилството, но и  поради недостатокот на кадар начин да се оживеат средните текстилни училишта и факултетите. Сметаат и дека државата доцни кога треба да се исполнат барањата на бизнисот.

– „Мерката  за субвенционирање на дел од придонесите требаше да стапи во сила уште пред две години во моментот кога ја бараше текстилниот сектор, затоа што сега нема да го даде истиот ефект“, велат од текстилниот кластер.

Целата објава можете да ја прочитате тука