Правда

Се одбележува светскиот ден на детето

   Време за читање помалку од минута

Денес е денот кога беше усвоена најшироко ратификуваниот договор за човекови права во историјата, Конвенцијата за правата на детето.

Дефинитивно е ден за славење, но исто така треба да се признае дека продолжуваат да се негираат детските права секој ден. И покрај огромниот напредок во изминатите децении, милиони деца остануваат необразовани, незаштитени и искористувани.

Затоа на овој Светски ден на децата, УНИЦЕФ започнува глобална петиција со која ги повикува светските лидери да се потсетат и посветат на исполнување на правата на секое дете.Ден