- Advertisement -
Правда

Синдикална активистка била убиена откако разоткрила кражба на плутониум наменет за атомска бомба

Синдикална активистка била убиена - Работник
395views

Карен Силквуд е синдикална активистка која загинала во сомнителна сообраќајна несреќа, а многумина се сомневаат дека нејзината смрт е поврзана со разоткривање на нуклеарна кражба.

Откако полицијата ја нашла мртва, во записникот ставиле дека тоа е уште еден несреќен сообраќаен случај. Но, оние кои ја познавале подобро и ги знаеле околностите, се сомневаат дека е несреќен случај.

Advertisement

Силквуд за себе оставила три деца од пет, три години и бебе од 18 месеци. На најстарата ќерка и кажала дека ќе оди да купи цигари, но никогаш не се вратила.

Таа работела како техничарка на металографија во постројките за производство на плутониум во фабрика во Оклахома, САД. Со време се приклучила на синдикатот на нафтени, хемиски и атомски работници во компанијата.

Advertisement
Advertisement

Извор: Репортер

Advertisement