- Advertisement -
СветСиндикат

Синдикална победа во Босна и Херцеговина!

Синдикална победа во Босна и Херцеговина! - Работник
136views

Во тешки времиња, кога медицинските сестри и техничарите се на првата линија на одбраната од коронавирусот, скоро 3.000 од нив во ХНТ – Херцеговачко неретвански кантон, беа принудени да се борат за да го решат проблемот со својот статус и позицијата во општеството откако чекаа повеќе од година и пол за нов колективен договор. Сепак вредеше секој ден чекање, труд и напор.

Предводени од синдикалците, медицинските лица постојано бараа од властите да ги исполнат нивните барања за време на протестните прошетки. Далибор Вуковиќ, претседателот на Синдикатот на здравствените работници на ХНК, беше особено гласен во таа борба, постојано предупредуваше дека никогаш нема да се согласи на уцена и дека нема да се бори за своите права со наведнат глава.

Тој постојано укажуваше дека нивниот генерален штрајк, кој го оспоруваше владата на ХНК, имаше правен пат. На крајот на краиштата, ова беше потврдено со судска одлука.

Вуковиќ не подлегна на силниот притисок, но не пропушти да им одржи лекција на своите колеги од Сојузниот синдикат, бидејќи тие не беа солидарни со медицинските лица во ХНТ.