СветСиндикат

Синдикатите бараат стимулации за медицинските сестри кои се грижат за пациентите со Ковид-19

Синдикатите бараат стимулации за медицинските сестри кои се грижат за пациентите со Ковид-19 - Работник
53views

Претставници на коморите, синдикатите и професионалните здруженија на медицински сестри денес – понеделник испратија барање до министерот за здравство Вилија Берош за дополнителни финансиски стимулации за медицинските сестри и техничарите кои директно се грижат за пациентите со Ковид-19.

“Медицинските сестри и техничарите го носат најголемиот товар на борба против епидемијата и се едни од хероите на епидемијата. Во оваа тешка ситуација, тие го ставаат здравјето на нашите граѓани и пациентите пред сопственото здравје и здравјето на нивните семејства. Тие претставуваат најголема група на здравствени работници кои го носат поголемиот дел од оваа криза. “, се вели во барањето.
Со посветена работа, професионалност и посветеност, медицинските сестри и техничарите даваат исклучителен придонес во лекувањето на пациентите, како и во обидот да се спречи ширењето на ковид-19 меѓу граѓаните во Хрватска.
Барањето за финансиски стимулации за медицински сестри и техничари беше испратено до Берош од страна на претседателот на хрватската комора на медицински сестри, Марио Газиќ, претседателот на професионалниот сојуз на медицински сестри и техничари Аница Пражањак, претседателот на хрватското здружение на медицински сестри Тања Лупиери и претседателот на хрватското национално здружение на медицински сестри Адријано Фригановиќ.

Извор: hr.n1info.com