- Advertisement -
НовостиПравдаСветСиндикат

Синдикатите го одредиле својот праг: Започнуваме преговори за минималец од 340 евра

Синдикатите го одредиле својот праг - Работник
1.39Kviews

Членот на Социјално – економскиот совет на Сојузот на самостојни синдикати на Србија Душко Вуковиќ со претставниците на Самостојниот синдикат на Чачак разговарал за претстојните преговори со Владата за зголемување на минималната плата, како и за потпишување на Колективен договор со компанијата Автопревоз Чачак.

Како што Вуковиќ истакнал за Танјуг, СССС започнал кампања под назив „Зголеми го минималецот“, а почетната основа на овој синдикат во преговорите ќе биде минималец од 40,000 динари или 340 евра.

„На средината од август ќе започнат преговорите помеѓу репрезентативните синдикати, Унијата на работодавачи и Владата на Република Србија за износот на минималната плата за 2020 година. Нашиот став е дека износот на минималната плата мора да се изедначи со износот на минималната потрошувачка кошница. Самата содржина на минималната потрошувачка кошница не може да овозможи егзистенција на тричлено семејство. Жал ние што во претходните години износот на минималната плата не е постигнат со договор, веќе со еднострана одлука на Владата“, рекол за Танјуг, Душко Вуковиќ.

Тој навел дека во просек износот на потрошувачката кошница расте за околу 1,000 денари на годишно ниво, па минималната плата мора да биде во согласност со износот на минималната потрошувачка кошница во тој момент, но и дека е важно да со растот на минималната плата процентуално се зголемат и платите на сите вработени во секторите.

„Почетната основа на СССС во преговорите ќе биде минималец од 40,000 динари. Исто така, ние имаме проблем да со зголемувањето на минималецот, да се намалуваат платите на останатите вработени, така да преговараме со Владата да се утврди платата за секој сектор и да во секоја компанија, со растот на минималната плата, да растат и платите на останатите вработени.

Извор: Telegraf Biznis

Фото: Shutterstock, Telegraf