СветСиндикат

Синдикатите започнаа со протести низ цела Индија

Синдикатите започнаа со протести низ цела Индија - Работник
118views

Централните синдикати (ЦТУ), составени од 16 синдикати, повикаа на протести низ цела Индија на 3 јули, кои се одржаа низ целата земја. Речиси 100.000 демонстрации се случија во сите предели на Индија, вклучувајќи ги Пудухри, Утар Прадеш, Пенџаб, Одиша и Махараштра. Во овие демонстрации луѓето протестираа пред нивните канцеларии на синдикатот, пред фабриките и на улиците и патиштата. Овој штрајк беше проследен со штрајк на работниците кои работат со јаглен, протест против приватизација , кој траеше три дена од 2-4 јули.

Протестот на 3 јули се одржа против анти-работната политика на десничарската влада на Моди. Синдикатите побараа:

  • Бесплатно дистрибуција на намирници со храна за сите луѓе сè додека не заврши периодот на „заклучување“
  • 7500 индиски рупји за секое работно семејство што ги покрива месеците на заклучување, крај на „разводнувањето“ на законите за работни односи и намалување на трошоци од Фондот за вработени лица (фонд за социјално осигурување што го плаќаат работниците и работодавците) од 12 до 10 проценти.
  • Крај на приватизацијата на секторот за јаглен и одбранбено производство (ПСУ).
  • Стопирање на странски директни инвестиции во железници, осигурување, банки и одбрана.
  • Крај на приватизацијата на осигурувањето и банките.
  • Минимална зголемување на платите до 21.200 индиски рупји.
  • Крај на зголемувањето на цените.
  • Бесплатен превоз за работниците мигранти.

Ниту едно од овие барања, ниту оние во повелбата од 12 точки на синдикатите, не беа исполнети; и затоа тие започнаа штрајк.

Десничарската влада на Моди ја искористи можноста од ваквата состојба и период на заклучување да спроведе законодавство против работниците. Владите предводени од БЈП во Утар Прадеш, Мадја Прадеш, Раџастан и Пенџаб ги суспендираа законите за работни односи како и Актот за индустриски спорови, Актот на синдикатот и други. Владата на Гуџарат го продолжи работното време од 8 на 12 часа во денот. Владата на Моди, исто така, воведе закон кој од 44 закони за заштита на трудот се намалени на само четири закони.

Наместо да се справат со итните потреби на овие милиони работници, владата на Моди се фокусира на уништување на секаков вид несогласување во однос на нивното управување така што притворува студенти, работници и активисти во овој период. Студентските лидери кои организираа и учествуваа во протестите против бруталниот закон за граѓанско право претходно оваа година, сега се уапсени низ целата земја и се обвинети според слични нечовечки закони. Во меѓувреме, лидерите на БЈП, како Анураг Такур и Капил Мишра, кои беа извршители и поттикнувачи на насилство врз муслиманите и демонстрантите против АЦА во февруари, се ослободени од притвор.

Владата на Моди собра повеќе државна моќ за време на ова затворање со изменување и дополнување на законите за работни односи, кривичните закони и правата на инвалидитет; а исто така и изменување и дополнување на законот за електрична енергија со тоа што ќе се направи повеќе корпоративна и анти-работничка класа. Анти-работничката политика на режимот на Моди и неговото постапување со работниците мигранти доведоа до огромни промени во класната свест среде индиската работничка класа. Имаше огромен генерален штрајк во јануари 2020 година, во кој учествуваа 250 милиони. Постои можност дека, во наредниот период, би можеле да забележиме слични генерални штрајкови на многу повисоко ниво и со уште посилна моќ и продорност.

Извор: marxist.com