СветСветот на работникотСиндикат

Синдикатите на јавните служби ги отфрлија предлозите на владата во Хрватска

Синдикатите на јавните служби ги отфрлија предлозите на владата во Хрватска - Работник
34views

Синдикатите за здравство, социјална грижа и образование во средата го отфрлија предлогот на владата да го одложи планираното зголемување на основицата на плата и да не исплаќаат божиќни бонуси, сметајќи дека е несоодветно во моментот.

„Во околности со уште полоша епидемиолошка состојба, мислам дека треба да размислиме како да дадеме што е можно повеќе, како да им се заблагодариме на луѓето за она што го прават, тие никогаш не сториле повеќе отколку што прават сега. Ситуацијата е полоша отколку што беше пролетта, се плашам дека ќе биде уште полоша. Во таква ситуација, не можеме сериозно да разговараме за нови предлози, одложувања или неплаќање на нешто што веќе беше испланирано“, им рече на новинарите претседателката на Хрватскиот лекарски сојуз (ХЛК) Рената Кулиновиќ-Каиќ по состанокот со владините претставници.

Владата предлага Божиќниот додаток воопшто да не се исплаќа

Таа додаде дека не разговарале за намалување на божиќниот бонус, но синдикатите ќе им го презентираат на своите членови предлогот на Владата тој да не се плаќа воопшто оваа година. „Во име на ХЛК, за нас е апсолутно неприфатливо, верувам и во други синдикати“, рече Кулиновиќ-Каиќ.

Претседателот на Главниот совет на Хрватскиот синдикат на медицински сестри – медицински техничари Аница Прашњак, исто така, ја смета понудата на Владата за неприфатлива.

“Во име на медицинските сестри, побаравме стимулација, дополнителни награди, ова е неприфатливо за нас и сметаме дека не е добра понуда. Се разговара премногу доцна”, рече Прашњак.

Тој додава дека сите вработени во здравството треба да добијат награда, односно божиќен бонус и попуст.

Претседателот на Независниот синдикат за здравство и социјална работа на Хрватска, Стјепан Тополњак, исто така, предупредува дека работниците во здравствениот и социјалниот систем се најекспонирани.

„Овој став на Владата нема смисла, нашите работници нема да го прифатат. Владата конечно треба да разбере кој е приоритетот“, нагласи Тополњак.

Тој додаде дека министерот за финансии, Здравко Мариќ, не рече дека нема пари, но дека предвидувањата за следната година се проблематични.

На забелешката на новинарите дека Мариќ рече дека предвидувањата дека БДП ќе расте следната година, Тополњак одговори дека тогаш понудата на Владата е несоодветна.

Претседателката на хрватскиот синдикат на работници за социјална работа, Јадранка Ивезиќ, исто така, објави дека нејзиниот синдикат ја одбил владината понуда.

И социјалната помош е пред колапс

„Ние сме свесни дека здравствената заштита е пред колапс, но го очекуваме истото сценарио за социјална заштита. Предложивме на Владата за селективен пристап кон зголемување на основицата, веруваме дека тоа ќе покаже почит кон сите вработени кои сега крварат на своите работни места, а знаеме и дека ги нема во доволен број“ истакна Ивезиќ.

Претседателот на Независниот синдикат на вработените во хрватските средни училишта, Бранимир Михалинец, смета дека во овој момент нема економски причини синдикатите да се согласат да го одложат зголемувањето на основицата, што беше договорено за 1 јануари 2021 година.

„Не сме подготвени да разговараме за тоа што воопшто немаме божиќен бонус, веруваме дека божиќен бонус од 1.500 куни е оправдана сума што ќе помогне да се сврти хрватската економија“, рече Михалинец.

Тој додаде дека вработените во образовниот систем се преоптоварени, а моделот Б на наставата е најтежок за наставниците затоа што мораат да работат со ученици на училиште и со оние кои посетуваат настава од дома поради мерки на претпазливост, а за настава преку Интернет тој предложи да оди селективно.

Извор: hr.n1info.com