ЕкономијаСветСиндикат

Синдикатите од правосудството бараат зголемување на платите од 10 до 20 посто

Синдикатите од правосудството - Работник
202views

Владата на Република Српска ќе ги земе во предвид можностите за подобрување на материјалниот статус на вработените во сите области, па и во правосудството, било речено денеска на состанокот помеѓу ентитетскиот Министер за правда Антон Касиповиќ и Претседателот на синдикатот на правосудството, Синиша Петровиќ.

На состанокот станало збор за корекции на платите кои би можеле да се реализираат во 2020 година.

Синдикалците сметаат дека е неопходно да се коригираат платите за 20 посто за неквалификуваните, квалификуваните и висококвалификуваните работници, за 15 посто за вработените со виша стручна спрема, како и 10 посто за работниците со висока стручна спрема.

Заеднички било оценето дека треба да се бара корекцијата на платите, за колку може проценти, да стапи на сила на почетокот на наредната година, соопштиле од Министерството за правда на Република Српска.