СветСиндикат

Синдикати на образование бараат продолжување на годишниот одмор и испратија барања за повисока цена на работната сила

Синдикати на образование бараат продолжување на годишниот одмор и испратија барања за повисока цена на работната сила - Работник
181views

Денес, синдикатите за образование доставија иницијатива до Министерството за образование, наука и технолошки развој за продолжување на есенскиот одмор за уште пет дена.

Во предлогот што беше доставен до медиумите, синдикатите бараат промена на календарот за учебната година во согласност со моменталната епидемиолошка состојба и продолжување на есенскиот распуст за сметка на планираниот зимски распуст.

Иницијативата беше потпишана од Синдикатот на образованието на Србија, Синдикатот на работниците во образованието на Србија и Синдикатот на образованието за гранки „Независност“.

Овие репрезентативни образовни синдикати испратија и три барања до Министерството за образование и премиерот на Србија, Ана Брнабиќ, чие усвојување го бараат пред усвојувањето на Буџетот на Србија за 2021 година.

Тие бараат цената на трудот во образованието да се зголеми за 15% за следната година, да се изедначи цената на трудот за сите вработени во образовните активности и да се прилагодат коефициентите за сите вработени во тој сектор до воведувањето на „фер групи и оценки за плата“

Тие побараа итни преговори со Владата и Министерството за овие барања.