- Advertisement -
СветСиндикат

Синдикатот за основно образование во Босна бара враќање на наставата преку Интернет

- Работник
211views

Поради зголемениот број на заразени ученици и наставници, Независниот синдикат на основно образование од Сараевскиот кантон испрати барање до Владата на КС и Министерството за образование на КС за целосно прекинување на наставниот процес во училиштата.
Во писмото до премиерот на КС, Един Форти и министерката Наида Муминовиќ-Хота, се вели дека голем број наставници и ученици се заразени со коронавирус или во моментот се во самоизолација и дека наставата се одвива во многу тешки услови.

– Имајќи предвид дека во последните седум дена во голема мера се зголеми бројот на воспитувачи, особено наставници, кои биле заразени со коронавирус или се во самоизолација, и дека наставниот процес во повеќето училишта се одвива во многу тешки услови, ние ве поттикнуваме да донесете одлука за целосно прекинување на воспитно-образовната работа во училиштата барем до крајот на овој месец – се наведува во барањето на Синдикатот.

Од почетокот на пандемијата, синдикатот се залага за заштита на животот и здравјето на работниците како приоритет, а истовремено укажува на пад на квалитетот на наставата и загрозено ментално здравје на работниците и студентите.

– Особено оптеретена и прилично исцрпена група наставници се наставниот кадар во училницата, како и техничкиот и административниот персонал, а во последните неколку дена ни се обраќаат директори на училишта кои, поради зголемениот број на заразени и оние во самоизолација, веќе немаат можности да го организираат работниот процес. Според нашите информации, околу 35 проценти од наставниците се разболеле / го надминале коронавирусот, а над 40 проценти биле во самоизолација. Во моментов, околу 20 проценти од воспитувачите се болни или се во изолација и секој ден гледаме зголемување на пациентите и оние кои се во самоизолација – се вели во барањето на Независниот синдикат на основно образование ФБиХ – Кантонален одбор КС.

Синдикатите забележуваат дека се надеваат дека надлежните државни органи ќе набават тестови и вакцини и ќе извршат навремено и систематско тестирање на работниците, а во 2021 година очекуваа дека просветните работници на доброволна основа, како приоритетна активност, ќе бидат вакцинирани и дополнително заштитени во пандемија. За жал, тоа не се случи.

– Во врска со ова, очекуваме да ги заштитите животите и здравјето на сите наставници и да одговорите позитивно на ова барање. Ако не го сторите тоа, синдикатот ќе преземе низа активности, а една од првите што веројатно ќе следи многу скоро ќе биде покана до сите членови чие здравје е загрозено да престанат да работат и да отворат боледување. Нашите животи и здравје се приоритетни пред се – стои наведено во соопштението.