СветСветот на работникотСиндикат

Синдикатот на наставници и се заканува на владата со тужби доколку не ја зголеми основицата

Синдикатот на наставници и се заканува на владата со тужби доколку не ја зголеми основицата - Работник
247views

Хрватскиот синдикат на наставници во вторникот објави дека владата може да очекува „туш од тужби“, што ќе ја чини државата многу повеќе од доброволното плаќање на договорот, откако владата објави дека зголемувањето на основицата за 4 приценти кај вработените во јавните служби е доведено во прашање.
Ја потсетуваме Владата дека на 29 мај, во време на веќе променети економски околности, склучи договор со кој се пролонгира зголемувањето на растот на основицата за вработените во јавните служби, така што тој договор не може да се доведува во прашање сега, бидејќи би бил неуставен, се вели во соопштението на синдикатот.
Доколку Владата се реши на ваков потег, наскоро може да очекува повеќе тужби што ќе ја чинат државата со камата многу повеќе од законското исполнување на договорот, во кој случај надлежните министри подлежат на фискална одговорност, велат синдикалците.
До јануари 2021 година, сите вработени во јавните служби можат да поднесат тужби за неисплатениот дел од основицата за 14 плати, за периодот од декември 2015 година до јануари 2017 година, во согласност со договорот кој покажа солидарност за време на последната криза и ги одложи зголемувањата за некој период. 

Владата покажува колку ја „цени“ солидарноста за време на криза затоа што целосно ги оспорува своите обврски кога ќе доспеат. Затоа, идеално време е судството да ни покаже колку е независно, велат од синдикатот.
Тие потсетуваат дека според претходната судска пракса, која се темели на тужби на вработени во јавните служби за шест проценти, сите окружни судови во Хрватска пресудија во корист на вработените, па затоа судската пракса беше рамномерна.

Сепак, Врховниот суд го тврди спротивното, па неговиот портпарол јавно вели дека практиката на второстепените судови е нерамномерна и го наведува овој факт како причина за дозволување на ревизија, како правно средство за обединување на нерамномерна судска практика.

Така, на 22 април, Врховниот суд донесе одлука со која се дозволува на државата да поднесе ревизија на конечната пресуда во корист на вработените во окружниот суд во Загреб, иако нема негативна, а со тоа и нерамна практика, предупредува синдикатот.

Со ова ги повикуваме Државното правобранителство и Врховниот суд јавно да одговорат каква е различната практика на второстепените судови и ако има зошто тие тоа не го приложуваат како доказ во бројни спорови што се во тек, се вели во соопштението на синдикатот.