- Advertisement -
СветСиндикат

Синдикат: Обезбедете им на наставниците маски и доволен број тестови за PCR

Синдикат: Обезбедете им на наставниците маски и доволен број тестови за PCR - Работник
141views

Синдикатот на вработените во белградските средни училишта – Форумот на белградските средни училишта, соопшти денеска дека со настава во училиштата во новата учебна година, извесно е дека наставната професија ќе стане најризична во однос на заразување од корона вирус.

„Додека лекарите кои работат со пациенти се опремени со заштитна опрема, наставниците ќе влезат во училниците со голи раце, соочувајќи се со висок ризик од инфекција. „Соочен со оваа одлука на надлежните и загрижен за здравјето на нашите колеги, Форумот очекува надлежните органи да им ги обезбедат на сите наставници потребните услови за работа“, се вели во соопштението.

Меѓу неопходните услови за работа за време на епидемијата на коронавирус, овој синдикат вклучуваше купување на две медицински маски за секој училишен ден по вработен, доволен број на тестови за PCR и предност за тестирање за сите вработени во образованието кои развиваат симптоми на коронавирус, како и обезбедување на приоритет за сезонска вакцинација на грип.

Синдикатот исто така побара од Министерството за образование да дозволи вработените над 60-годишна возраст, како и оние со хронично заболување или член на семејството кое има хронично заболување, да работат од дома, или ако отсуството од работа не е можно, да му следува 65% од износот на платата.

Исто така, беше побарано на вработените кои се разболуваат со ковид-19 за време на третманот, а подоцна, за време на рехабилитација, да им се гарантира обештетување во висина од 100 проценти од плата, како и да обезбедат специјална апликација за брза регистрација на одговорните во институциите кои не ги исполнуваат пропишаните мерки за заштита, од ширењето на инфекцијата, како и нивното итно санкционирање.

Форумот предупреди дека доколку не се спроведат овие побарани мерки, „Србија очекува целосен колапс на образованието, затоа што ако наставниците започнат да се разболуваат масовно, ќе биде беспредметно да се постави прашањето за настава од далечина или предавање во живо затоа што ќе нема кој да го одржува часот“.

Извор: danas.rs

Advertisement
Advertisement