- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Сител: Прогнози за зголемени цени и помалку порачки и вработени во трговијата на мало

Прогнози за зголемени цени - Работник
288views

Зголемени се продажните цени во трговијата на мало во вториот во однос на првиот кваратл годинава, а се очекува нивно зголемување и во наредните три месеци. Eкономската состојба на фирмите од овој сектор во вториот квартал во однос на првиот квартал годинава е понеповолна, а e поповолна во однос на вториот квартал лани.

Такви оценки изнеле раководителите на фирмите од трговијата на мало кои очекуваат понеповона состојба и во следните два квартала.

Како што објави Државниот завод за статистика, оценката за очекуваните порачки за наредниот период е дека ќе се намалат, како и за бројот на вработените, објави Сител.

Целосниот текст можете да го прочитате тука