- Advertisement -
Економија

Сител: Србија со 6 милјарди евра, Македонија со 184 милиони евра странски инвестиции

Србија со 6 милјарди евра - Работник
543views

Во Србија се слеале 70% од сите инвестиции во Западен Балкан. Во оваа соседна земја за една година се реализирани дури 105 проекти во врендост од рекордни 5,8 милијарди долари. Ова се наведува во најновиот извештај на ФДИ Маркетс, специјализиран сервис на ФТ. Од јуни лани до мај годинава во Македонија пак влегле 184,4 милиони долари СДИ што е раст од 200%.

Според бизнисмените, земјава ќе има повеќе инвестиции ако бизнис климата стане предвидлива. Приватниот сектор не е во можност прецизно да планира затоа што не се навреме информирани за промените во законите. Уште лани побараа сите законски решенија кои се однесуваат на платите и даноците да се носат порано, објави Сител.

Целосната објава можете да ја погледенете тука