Занимливости

Скромниот Џек Ма и неговите тајни за успех

Скромниот Џек Ма и неговите тајни за успех-Работник
122views

Замина од компанијата која ја градеше со години. Вложуваше и трупаше богатство од Алибаба а често споделуваше и бесплатни совети за успех со целиот свет од речиси секој настан.

Тој е меѓу најбогатите луѓе на планетата, но тоа не дозволил да му го замагли својот поглед кон иднината. Џек Ма е еден од најскромните милијардери. И тука е она на што успехот се должи неговиот успех.

Џек Ма го цени односот и ентузијазмот.

 “Една од моите најголеми грешки во почетокот беше што му реков на тимот, дека можат да стигнат само до менаџерски позиции, а директорите ќе бидат вработувани однадвор. Всушност, морав да им дадам перспектива. Важно е вработените да имаат личен однос кон компанијата”, вели тој.

Ги обединува луѓето под една цел. 

Ма разбира дека луѓето претпочитаат да следат единствена цел, а не само една личност. Визијата, идејата е поважна од лидерот.

Секогаш е еден чекор пред другите.

Ма верува дека добар директор на компанија треба да внимава на конкуренцијата, да има интуиција, да ги предвиди можните одлуки на другите.

Го дефинира неуспехот како негирање.

Според Ма, “откажувањето е најголем неуспех”. Ако го направите најдоброто што можете, но сè уште не успеавте, тоа е уште малку успех затоа што ве прави поотпорен.

Тој го сака животот.

“Секогаш велам дека не сме родени само за да работиме, туку да уживаме во животот. Но, да ги направиме работите подобро еден за друг. Ако го потрошите целото свое време, ќе жалите еден ден”, вели претприемачот.

Не создавајте непријатели.

Еден од најпознатите уникатни аспекти на деловната филозофија на Џек Ма е пријателска конкуренција. Тој смета дека неговите конкуренти не се непријатели, туку како луѓе што можат да го научат и да го предизвикаат да го покаже својот полн потенцијал.

Извор: Фактор