- Advertisement -
СветСиндикат

Слога: Странски работодавци посилни од Инспекторатот за труд

Слога: Странски работодавци посилни од Инспекторатот за труд - Работник
163views

Раководството на „Тиса Аутомотив“ во Кикинда продолжи со прогонството на претседателот на синдикатот „Слога“ во таа компанија, но и со омаловажување на државната институција на Инспекторатот за труд во тој град. Известуваат денес Обединетите синдикати на Србија „Слога“ притоа остро осудувајќи.

Според изјавата, раководството на оваа компанија ја продолжило суспензијата на Саша Алексиќ, претседателот на синдикатот „Слога“, за уште три месеци, поради, како што му беше кажано усно, гостување во Интернет трибина „Работнички права во Србија” одржана на 30 јануари оваа година каде се зборувало на теми: услови за работа во јавниот и приватниот сектор, мобинг, неплатена прекувремена работа, услови за активизам на синдикатот и најавени измени во Законот за работни односи.

Advertisement

„Алексиќ е суспендиран од ноември 2020 година затоа што тогаш јавно објави дека раководителите на персоналната служба во погонот Кикинда вршат незаконски притисок врз членството, ги покануваат во канцеларијата и земаат неосновани изјави за работата на синдикатот при што опасно се нарушуваат лични, човечки, граѓански и работнички права “, наведува„ Слога “.

Обединетите синдикати на Србија „Слога“ додаваат дека кога Алексиќ пред неколку дена повторно се обрати до Инспекторатот за труд во Кикинда за заштита, му беше препорачано да побара „писмено образложение за суспензијата“, што тој го стори, сепак од раководство не добил такво писмено образложение, истото беше побарано и од трудовиот инспектор во Кикинда, кому исто така не му беше одговорено.

Advertisement

„Овој гест кон Саша Алексиќ, првенствено работник и претставник на синдикатот на Слога, не само што ги наруши основните работнички права, туку го понижи и достоинството на секој работник во Србија и правото да живее и работи во држава што треба да го заштити со Уставот и законите „кои очигледно не се однесуваат на странски работодавци и на нивните компании“, проценува „Слога“ на Обединетите синдикати на Србија.

Извор: danas.rs

Advertisement