- Advertisement -
ЗанимливостиМагазинНаука

Случајно пронајден МОРСКИ ЗМЕЈ!

Случајно пронајден МОРСКИ ЗМЕЈ! Има огромни заби и очи
684views

На плажата Досерт во Англија е откриен фосил од нова врста, висок два метра од врстата праисториски “морски змеј”. Аматерскиот ловец на фосили, др. Стив Ехес пронашол фосил ихтиосаурус закопан во весникот.

Според пронаоѓачот, новиот вид бил именуван како „морски змеј Ехес“. Тие се нарекуваат морски змејови поради нивните многу големи очи и очи.

По откритието, Ехес сметал дека забите се невообичаени, па тој го проследил фосилот до експерти од Универзитетот во Портсмут, каде студентката Меган Џејкобс, која поминала неколку години работејќи на ихтиосаури, препознала нов вид кој живеел пред 150 милиони години.

Истражувачите велат дека тоа е петти познат ихтиосаурус од времето на доцната доба, откриен во Велика Британија, и дека е убедливо најмал досега. Фосилот е пронајден во близина на заливот Кимериџ. Во времето на смртта на ихтиосаурот, морското дно било многу меко, така што предната половина на животното потонала во калта пред да биде пронајдена од предатори и изедена од опашката.

Ихтиосаурусите беа мошне прилагодени морски предатори, со форма на тело да се лизгаат низ водата.