НовостиСветот на работникот

Совети – како да се справите со песимизмот на работното место

   Време за читање 2 минути

Менаџирањето на песимизмот во тимот може да биде предизвик, но постојат различни начини на кои можете да го пристапите овој проблем.

Еве неколку совети:

  • Комуникација: Редовната и отворена комуникација со членовите на тимот може да помогне во идентификацијата на причините за песимизмот. Посветете време за слушање на нивните ставови и загрижености.
  • Стимулирајте позитивно мислење: Пофалете ги членовите на тимот за нивните успеси и напори. Исто така, стимулирајте позитивно мислење и фокусирање на решенија, а не само на проблемите.
  • Поставете реални очекувања: Ако членовите на тимот се чувствуваат преоптоварени поради нереални очекувања, тоа може да предизвика песимизам. Поставете реални и постигливи цели, и створете план за да ги постигнете.
  • Обезбедете ресурси и обука: Некои луѓе можат да се чувствуваат песимистични ако се соочуваат со предизвици за кои не се подготвени. Обезбедете ги со неопходните ресурси и обука за да ги поддржите во нивната работа.
  • Решавање на конфликти: Ако постојат конфликти во тимот, треба да се решат што е можно поскоро. Недоразбирања и нерешени конфликти можат да допринесат кон песимизмот.
  • Создавање на поддржливо работно оpкружување: Посветете внимание на атмосферата во тимот. Создајте околуш во кој е лесно да се споделуваат идеи, прашања и предизвици без страв од осуда.
  • Изведување на тимски активности: Организирајте тимски активности или тимска градежна активност за да ги засилите врските меѓу членовите на тимот и да го зголемите чувството на заедништво.
  • Лидерство со пример: Како лидер, прикажете позитивен став и фокусирање на решенија. Вашето лично однесување може да биде влијателно и да ја подобри атмосферата во тимот.

Решавањето на песимизмот е процес кој бара време и посветеност. Важно е да бидете стрпливи и постојани во применувањето на овие стратегии.

Извор: Кариера