СОНК незадоволен од покачувањето на платите за 5 отсто

Под знак прашалник почетокот на учебната година. Синдикатот на просветните работници СОНК е незадоволен од зголемувањето на платите од 5 отсто.

Претседателот на СОНК Неделков вели дека в петок Советот на синдикатот ќе одлучи дали просветарите ќе го блокираат почетокот на учебната година на 1 септември.

Според него, платите во образованието се најниски во јавниот сектор. Затоа бараат тие да се покачат сразмерно со растот на минималната плата.

Извор: Сител