МакедонијаНовостиПравдаСветот на работникотСиндикат

СОНК: Предолго чекаме на усогласување на платите, тоа е неприфатливо

   Време за читање 1 минута

Пред почетокот на Економско социјалниот совет во владата, претставникот од СОНК, Јаким Неделков потсети на барањата.

„Барањата веќе јавно ги обзнанивме и ги доставивме до Владата и до ресорното министерство. Моделот, минимнална плата помножено со коефициент на сложеност на работни места, предлогот на Владата е, просечна плата помножена со соодветен коефициент на сложеност на работни места, значи тука сме некаде, но она што е сламка на препнување, тоа е предолгиот период на усогласување на платите“, рече Неделков.

Владиниот предлог од пет години како што појасни, е дефинитвно неприфатлив.

„Ова за нас како СОНК и како Конедерација на слободни синдикати е неприфатливо. Тоа што може во моментов да биде прифатливо тоа е усогласување на платите во нашите дејности и во јавниот сектор за 12,55 проценти, онолку, колку што минималната плата порасна овој март. Очекувам тоа да биде разумниот минимум и дополнително успогласување на платите за онолку проценти колку што инфлацијата ги изеде платите во изминатите неколку години“, рече Неделков.

Според нив, апсолутно погрешна е методолигијата за линеарно зголемување на платите. И владата како што додаде Неделков, сфатила дека тоа е грешка.

„Тоа не доведува до трајно решение туку до компресија на работните места“, нагласи првиот човек на СОНК.

Извор: tocka.com.mk