- Advertisement -
МакедонијаСветот на работникотСиндикат

СОНК, СКРМ и Министерството за култура го потпишаа колективниот договор

СОНК, СКРМ и Министерството - Работник
715views

Бобан Илијевски

Министерството за култура, Самостојниот синдикат за образование, наука и култура – СОНК и синдикатот на културата на Република Македонија- СКРМ, го потипшаа колективниот договор за култура.

Advertisement

Министерот за култура, Хусни Исмаили нагласи дека овој колективен договор ќе ги заштити правата на културните работници.

Претседателот на СОНК, Јаким Неделков рече дека колективниот договор ќе ги балансира платите, односно нема повеќе работниците на исти работни места, да земаат различни плати.

Advertisement
Advertisement

Претседателката на СКРМ, Сања Арсовска рече дека е благодарна на сите страни на соработката и дека со овој колективен договор ќе се утврадат правата на вработените во културата.

Во продолжение погледнете ги изјавите:

 

Advertisement