- Advertisement -
ЗанимливостиМагазин

Софија е лута на Скопје поради ЗАБРАНАТА за увоз на бугарски народни песни

Софија е лута на Скопје поради ЗАБРАНАТА за увоз на бугарски народни песни - Работник
223views

Бугарската амбасада во Скопје му предаде протестна нота на Министерството за надворешни работи на Северна Македонија, бидејќи нејзините царински органи не дозволија увоз на 920 книги за Бугарскиот културен информативен центар.

Според агенцијата МИА, ова го соопшти Министерството за надворешни работи на Бугарија, во кое се наведува дека книгите под наслов „Бугарски народни песни на браќата Миладинови“ ги носел бугарски државјанин кој на граничниот премин Деве Баир покажал договор дека ги поклонува на Бугарскиот културен информативен центар во Скопје.

Според изјавата, и покрај присуството на конзули од Амбасадата во Скопје на граничниот премин, царинските органи на Северна Македонија изјавија дека е неопходна дозвола на Министерството за надворешни работи со согласност на Министерството за култура.

Во протестна нота, Софија бара објаснување од Скопје зошто се бара дозвола да се донесе литература од земја на ЕУ и тврди дека тоа не е регулирано никаде и дека е апсурдно да се случи кога Северна Македонија сака да се приклучи на Европската Унија

Исто така, се наведува дека Бугарија ќе ги извести Европската комисија и амбасадите на членките на ЕУ во Скопје.

Извор: bizlife.rs