Со ребалансот – помалку пари за водовод, повеќе за администрација

Со забавена динамика ќе се реализираат повеќе проекти за изградба на нови водоводи, системи за отпадни води и наводнување откако Владата со ребалансот на буџетот ги намали парите предвидени за оваа намена, покажуваат наодите од анализата на „Мета“ на предлог-ребалансот на буџетот за 2019 година кој наскоро треба да се најде на расправа пред пратениците во Собранието. Од друга страна, Владата и во ребалансираниот буџет најде пари за зголемување на ставката плати во администрацијата.

Во потпрограмата „Водовод и канализација за општините“ кај Министерството за транспорт и врски има кратење на паричните средства од 333.443.000 денари или околу 5,4 милиони евра на 233.500.000 денари (3,7 милиони евра)

Извор: Мета.мк