- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Спасовски вети 34.000 денари просечна плата и најмала пензија од 10.700 денари

104views

Носителот на кандидатската листа за пратеници во изборната единица 2, Оливер Спасовски, денеска имаше средби со млади и со пензионери во Куманово.

На средбите се разговараше за проектите и мерките коишто се преземени и коишто во следниот мандат ќе се преземат, за перспективна, сигурна, европска иднина на граѓаните – дома, во родната земја.

„Нудиме нова, развојна македонска економија која носи стабилност и шанса за сите. Нудиме нова македонска развојна економија, заснована на нови технологии, одржливост и човечки капитал. Модел што ќе ги штити работните места на граѓаните, ќе генерира повисоки плати и подобри работни места. Додека трае кризата ќе ја задржиме минималната плата на 14.500 денари, а по завршувањето на кризата ќе обезбедиме раст на минималната плата до 40 проценти“, потенцираше Спасовски во своето излагање.

Тој најави нова мерка за поддршка на младите, поврат на персонален данок за сите нововработени до 29 години, во првите две години. Парите ќе одат директно на сметка на младите.

Спасовски вети и раст на просечната плата до 30 проценти, или 34.000 до крајот на мандатот и раст на минималната плата од 14.500 денари на 20.000 денари до крајот на мандатот.

На средбата со пензионерите, Спасовски рече дека СДСМ ако ја добие власта, се обврзува на нова повисока минимална пензија за да нема пензионер што ќе зема помалку од 10.700 денари.

„Бидејќи висината на пензиите е директно поврзана со растот на платите, а нашата цел е раст на платите во следните 4 години, тоа значи отворени можности и сигурен раст на пензиите“, објасни Спасовски.

Носителот на листа Спасовски и на двете средби најави брза трансформација на економијата.

„Се обврзуваме дека ќе ги поддржиме домашните и странски инвестиции во износ од 600 милиони евра и на износ за странски инвестиции од најмалку една милијарда евра, до крајот на мандатот – инвестиции засновани на иновации и одржливост на бизнисите. Со оглед дека во следните 4 години, до 2024 година, очекуваме да отвориме 80 проценти од поглавјата за интеграција во Европската унија, тоа ќе значи и 2.5 милијарди евра од европските фондови, за нашата држава“, додаде Спасовски.

Извор: Лидер

Advertisement
Advertisement