Србија се обидува да го привлече гигантот за е-трговија: Амазон ќе ги намали трошоците за испорака за регионот?

Раководството на Пошта Србија одржа средба со претставници на компанијата Амазон за потенцијална соработка, а по тој повод беше презентирана и бизнисот на Пошта Србија.

На состанокот, кој се одржа во Стопанската комора на Србија, се разговараше поштенските цени за овој регион да бидат попристапни и двојно пониски од досегашните, со цел производите кои се нарачуваат преку платформата на Амазон да бидат поповолни за крајните купувачи.

Претставниците на Амазон, како што е наведено на веб-страницата на Пошта Србија, се запознаени и со законот според кој пратките вредни помалку од 50 евра се ослободени од царина, подлежи на плаќање ДДВ. Меѓу другото, на средбата се разговарало за иднината на електронската трговија и за соработката меѓу Амазон и Поштата на Србија во овој сегмент, бидејќи оваа американска мултинационална технолошка компанија е фокусирана токму на електронската трговија, пишува Блиц.

Претставниците на Амазон се во Белград на Регионалната комерцијална конференција на Западен Балкан и настанот „Бизнис до бизнис“, организиран од Стопанската комора на Србија.

Извор: biznisinfo.mk