- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

ССК: Медијацијата да биде алатка за решавање на судските спорови меѓу бизнисите

ССК: Медијацијата да биде алатка за решавање - Работник
372views

Судските спорови се многу бавни, па додека да заврши целата постапка голем број компании стануваат неликвидни и влегуваат во стечај.

Сојузот на Стопански комори бара да почне да се користи медијацијата како редовна процедура за решавање на помалите судски спорови помеѓу бизнисите.

Advertisement

На тој начин ќе се намалат трошоците на стопанството, но ќе добијат и на време. Постапката на медијација, според Законот не смее да трае повеќе од 60 дена, но праксата покажува дека спорот се решава после само неколку состаноци, објави Сител.

Целосната објава можете да ја погледнете тука

Advertisement
Advertisement