СТАПКАТА НА ВРАБОТЕНОСТ ВО ЕУ ИЗНЕСУВАШЕ 74,7% ВО ТРЕТИОТ КВАРТАЛ ОД 2022 ГОДИНА

Европската канцеларија за статистика, Евростат, објави дека вработеноста и пазарот на трудот билe постабилни во третиот квартал од 2022 година во споредба со вториот квартал од 2022 година. Според Евростат, стапката на вработеност во Европската унија на лица на возраст меѓу 20 и 64 години во третиот квартал од оваа година изнесува 74,7 отсто, што е стабилна во споредба со претходниот квартал, пренесува SchengenVisaInfo.com.

Еуростат објаснува дека застојот на пазарот на трудот, кој ги вклучува сите поединци кои имаат постојна потреба за вработување, изнесува вкупно 11,5 отсто од проширената работна сила на возраст меѓу 20 и 64 години во третиот квартал. Ова исто така беше стабилно во однос на претходниот квартал – вториот квартал од 2022 година. „Оваа информација доаѓа од податоците за пазарот на трудот во третиот квартал од 2022 година објавени неодамна од Евростат“, се вели во соопштението на Евростат.

И покрај тоа што стапката на вработеност остана стабилна во ЕУ, Евростат истакна дека промените сè уште се забележани помеѓу вториот и третиот квартал од оваа година низ земјите-членки на ЕУ.

Податоците на Евростат покажуваат дека најголем пораст е забележан во Бугарија со +0,8 процентни поени, Белгија со +0,7 процентни поени, Португалија и Кипар со +0,4 процентни поени и Франција и Словенија со +0,3 процентни поени.

Вработеноста се зголеми и во Литванија, Шведска и Унгарија, но во помала мера и остана стабилна во Латвија.

Од друга страна, стапката на вработеност е намалена во 16 земји-членки на ЕУ. Најголемо намалување на стапката на вработеност забележаа Луксембург како и Ирска (-8,8 процентни поени). После овие две земји следат Малта, Хрватска и Германија, кои забележаа пад од -0,5 процентни поени.

Дополнително, на листата на земји во кои стапката на вработеност е намалена во третиот квартал годинава во однос на вториот квартал се и Австрија, Естонија и Данска со -0,4 процентни поени, Чешка и Словачка со -0,3 процентни поени и Финска, Холандија, Италија, Грција, Полска и Шпанија со -0,1 процентен поен.

Освен што споделува податоци за стапката на вработеност на лицата на возраст од 20-64 години, Еуростат неодамна сподели и податоци за стапката на вработеност кај младите.

Претходно во октомври, Еуростат објави дека стапката на невработеност кај младите се намалила во 2021 година. Бројките дадени од Евростат покажуваат дека стапката на невработеност кај оние на возраст меѓу 15 и 29 години се намалила на 13 отсто во 2021 година, што е 0,3 процентни поени под стапките во 2020 година.

Фото: Canva