- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Стопанска комора: До 4,5 милиони денари трошоци кај фирмите поради отсуство на работниците

Стопанска комора - Работник
276views

Од 360.000 до 4.500.000 денари се досегашните трошоци на компаниите што ги предизвикаа иницијалните владини мерки кои налагаат отсуство на дел од вработените поради коронавирусот.

Ова го покажува првичната проценка на Стопанската комора на Македонија направена врз основа на анкета од 13 до 17 март 2020 година со која се опфатени 115 фирми (40 отсто од секторот индустрија, пет проценти од земјоделство и 55 отсто од услужниот сектор (хотелиерство и ресторани, туризам, трговија и други услужни дејности). Во однос на големината, 26 се микро, 39 се мали, 34 се средни и 16 се големи претпријатија, пишува Нетпрес.

Целосниот текст прочитајте го тука