ЕкономијаЗанимливостиМагазинСвет

Стратегијата на Атлантик Група отпорна на кризи

Стратегијата на Атлантик Група отпорна на кризи - Работник
47views

Операциите на Атлантик Група покажаа високо ниво на стабилност во текот на првите девет месеци од 2020 година, и покрај економските нарушувања предизвикани од пандемијата КОВИД 19. Компанијата оствари 518,3 милиони евра приход од продажба, што е помалку за 3,1 отсто во споредба со 2019 година, но кога ќе се земат предвид намалените инвестиции во некои делови од бизнисот, приходот остана на нивото од минатогодишните први девет месеци. 

„Атлантик Група се покажа како отпорен на кризата, пред се благодарение на квалитетна стратегија, разновидно портфолио на производи и исклучителна посветеност на целиот систем така постигнавме одлични деловни резултати во првите девет месеци. Иако неизвесноста за понатамошен развој и последиците од пандемијата е исклучително голема, верувам дека силата на нашите брендови, способноста и посветеноста на нашите вработени, стабилната финансиска позиција, како и рекордно ниската задолженост ќе ни овозможат да продолжиме во таа насока. Нашите приоритети остануваат исти – одржување на позитивна епидемиолошка состојба на нашите вработени, обезбедување на непречено продолжување на производството и континуирано снабдување на нашите клиенти и потрошувачи и општествена одговорност во најширока смисла “, коментира Емил Тедески, извршен директор на Атлантик Група.

Најголем пораст при Аргета, Фармација и Донат Мг

Најголем раст на приходите од продажба во првите девет месеци оствари „Деликатесен намаз“ со раст од 14,5 проценти, ланецот аптеки „Фармација“ со раст од 3,7 проценти и Донат Мг со раст од 3,2 проценти. Со 106,9 милиони евра приход од продажба, кое зазема 20,6 проценти од вкупниот приход, Кафето се издвојува како најголема единечна категорија, а во првите девет месеци оствари благ пад од 1,9 проценти, пред се поради значителниот пад на потрошувачката во делот на угостителството. 

Треба да се напомене дека од март наваму, покрај директното влијание на пандемијата врз приходите, резултатите на компанијата се оптоварени со 5,1 милиони евра за еднократни трошоци, главно поврзани со донации на тела и институции кои ги координираат активностите за контрола на инфекциите во регионот (3,7 милиони евра), како и други оперативни трошоци поврзани со спречување на ширење на пандемијата. Стабилната финансиска позиција, оптимизација на деловните процеси и квалитетното стратегиско управување му овозможија на Атлантик Група да ја одржува безбедноста на работното место, активно да се вклучи во помагањето на заедницата во борбата против коронавирусот, да го зголеми задоволството на вработените и ангажманот во новонастанатите услови за работа и да одржува резултати со минимални негативни последици.

Извор: bizlife.rs