- Advertisement -
Занимливости

Стресот кај слоновите ќе се лекува со марихуана

Стресот кај слоновите ќе се лекува со марихуана - Работник
200views

Невообичаена одлука на зоолошката градина во Варшава, зоолошката градина ќе ги третира стресот и вознемиреноста кај слоновите со медицинска марихуана

Зоолошката градина во Варшава објави дека ќе започне да им дава медицинска марихуана на слоновите, како дел од пилот-проектот што ќе тестира како тоа влијае на стресот и вознемиреноста што ја чувствуваат.
Медицинската марихуана веќе се користи во некои делови на светот за лекување на кучиња и коњи, но ова е прв пат некој да се обиде да им го даде на слоновите, рекоа ветеринарите кои го спроведуваат проектот, пишува Гардијан.

Advertisement

Тие истакнаа дека ќе се обидат да најдат нова природна алтернатива на веќе постојните методи за борба против стресот.

Стадо слонови во таа зоолошка градина неодамна остана без алфа женка, а нивото на стрес кај слоновите се мери со набудување на нивните хормони, како и нивното однесување.

Advertisement
Advertisement

Извор: telegraf.rs

Advertisement