Стручниот кадар и повисоките плати се услови за успешен бизнис

Бизнисот бара намалување на бројот на факултети , а зголемување на средните стручни училишта. Велат дека на тој начин образованието ќе почне да го генерира потребниот стручен кадар за работа-  главен проблем на кој компаниите посочуваат веќе подолго време. Од стопанската комора со препорака до фирмите  да ги зголемат и  платите, затоа што со тоа ќе се мотивираат младите наместо да одат на факултет да учат некој занает. Велат дека поради недостатокот на стручен кадара трпат компаниите, но и целата економија, известува Сител.

Целосниот текст можете да го прочитате тука