ЗанимливостиНаука

Студентка од средно училиште од Индија со резултати како на Ајнштајн

Студентка од средно училиште од Индија со резултати како на Ајнштајн-Работник
253views

Студентка од средно училиште Тара Шарифи го решила MENSA тестот со неверојатни резултати. Тестот има специфични репери – 140 се оквалификува како “гениј”. Нејзиниот резултат е 162, а тоа е две точки над оној на Алберт Ајнштајн, таткото на модерната физика.

Шарифи е изненадена што таа постигнала толку високо ниво на MENSA тестот. Резултатот ја прави подобни да се преселат во општеството MENSA, исто така познат како Друштвото за високо IQ, а девојката изјавила дека е пресреќна што ќе влезе во тоа друштво и ќе запознае луѓе од тие општествен слоеви.

Таткото на Тара, изјавил дека е премногу горд, но шокиран бидејќи иако знаел дека неговата ќерка, Тара, е посебна, не знаел дека е до таа мера. Тој нагласува дека ги решавала математичките задачи многу побрзо од нејзините врснички.